Άμα στο Σχολείο έμαθες να κλείνεις το λύω σε όλους τους χρόνους, αλλά δεν έμαθες να ανοιγοκλείνεις τα φτερά σου, τζάμπα παιδεύτηκες τόσα χρόνια. Άμα στο Σχολείο έμαθες για το Σχολείο και όχι για τη ζωή, τζάμπα πήγες στο Σχολείο. Κι ο δάσκαλος, άμα δε βλέπει στα παιδιά τις πρώτες μέρες της δημιουργίας και το φως της φύσης, τζάμπα σπούδασε δάσκαλος. Αυτές οι αλήθειες είναι ο Νόμος και οι Προφήτες για το Σχολείο και γι αυτό που λέμε Παιδεία. Όλα τ άλλα είναι για κουβέντα.
Στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας, εδώ στον Αι - Γιάννη τον Ρέντη, αυτές τις ζυγαριές βάζουμε, και κει θέλουμε να ζυγιζόμαστε. Όχι μονάχα στις αταξίες και στη ζωηράδα των παιδιών. Αυτή τη φορά, στη μια μεριά της ζυγαριάς βάλαμε τις ανησυχίες τους.
Να τι έκαναν και τι κάνουν τα παλιόπαιδα! Μαζί με τις μαθήτριες του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, πραγματοποίησαν μια πειραματική έρευνα για την οξίνιση των θαλασσών και των ωκεανών, δηλαδή γιατί τα νερά τους γίνονται πιο όξινα και η σιωπηλή αυτή καταστροφή έχει σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα νερά, στα έμβια όντα και γενικότερα στη μεγάλη απειλή της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας. Τα παιδιά των δύο Σχολείων έκαναν πειραματικές έρευνες, μελετώντας διάφορες μεταβλητές, χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό, διάφορα οξέα και ποσότητες χυμού λεμονιού, κυδώνια, μύδια κλπ. Και είχαν τέτοια επιτυχία, που το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο στην Ελλάδα, το AlfaVita, έκανε ρεπορτάζ και ανήρτησε φωτογραφίες και σχετικό βίντεο. Όλα αυτά, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση και το μεράκι του καθηγητή της Τεχνολογίας του Σχολείου μας, κ. Ηρακλή Ντούση.
Σαν να μην έφτανε αυτό, είπαν να ασχοληθούν και με τα Μαθηματικά, μια και το 2018 ανακηρύχτηκε απ το Υπουργείο μας ως «Έτος Μαθηματικών».
Έτσι στο Σχολείο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με στόχο να αναδείξουν στα παιδιά την οικουμενικότητα και τη διαχρονικότητα των Μαθηματικών και να προβάλουν την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα. Επειδή όμως με τα Μαθηματικά πολλοί από μας έχουμε πάθει «οξίνιση», κι αυτό συμβαίνει με αρκετά παιδιά, για να έχουν ευχάριστη γεύση αυτές οι εκδηλώσεις θα συνδέσουμε τα Μαθηματικά με τη ζωγραφική! Δηλαδή τα παιδιά θα αξιοποιήσουν βασικές έννοιες, αρχικά της Γεωμετρίας, και θα δημιουργήσουν δικούς τους ζωγραφικούς πίνακες, χρησιμοποιώντας τεχνοτροπίες μερικών από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους! Θα γνωρίσουν έτσι σημαντικά έργα τέχνης και παράλληλα θα συνειδητοποιήσουν ότι τα Μαθηματικά υπάρχουν στην καθημερινότητα και μπορούμε να τα προσεγγίσουμε με πολλούς άλλους τρόπους εκτός από την αποστήθιση. Οι ζωγράφοι με τους οποίους θα ασχοληθούν τα παιδιά, ώστε να ανακαλύψουν στα έργα τους τα Μαθηματικά, είναι ο Πάουλ Κλέε (για την ισότητα και την ομοιότητα των σχημάτων), ο Βασίλι Καντίνσκι (για τη γεωμετρίας του κύκλου), ο Πητ Μοντριάν (για τις κάθετες και παράλληλες ευθείες), ο Τζόρτζο ντε Κίρικο (για τη γεωμετρία της προοπτικής), ο Καζιμίρ Μαλέβιτς (για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα) και ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (για τις έννοιες της συμμετρίας). Και εδώ, στα Μαθηματικά, ας είναι καλά η μαθηματικός μας, η κ. Λιγνού Αργυρώ, η οποία ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα!
Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο Σχολείο γι αυτές τις δραστηριότητες, στην Τεχνολογία και τα Μαθηματικά!
Θέλουμε, πασχίζουμε, το Σχολείο να είναι παράθυρο ανοιχτό, αντίκρυ στη ζωή.
Τελειώνω με μια ευχή: Εκείνος ο Λόγος, που το τέταρτο Ευαγγέλιο τον αναφέρει στον Θεό, να γίνει φυτουργός και σπορέας κάθε καλού, πρώτα στα παιδιά μας κι ύστερα σε όλους μας! Καλή Ανάσταση!
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής
Ε. Πριόβολος